Enter your keyword

  • HOME
  • REVIEW +
  • SHOPPING +
  • GIVEAWAY
  • ABOUT +

Bodoh-bodoh sepat, tak makan pancing emas.


Maksud
  1. Biarpun bodoh atau kurang bijak, namun masih mampu memilih antara hal yang baik dan hal yang buruk.
  2. Orang bodoh sekalipun tahu juga memilih apa yang baik untuk dirinya.

10 comments:

  1. Saya mengkaji juga pasal ikan sepat sehingga ada peribahasa sebegini. Bila saya mancing ikan di sawah, amat jarang dapat ikan sepat. Walaupun dah nampak di parit banyak ikan sepat. Tetapi ikan betuk/puyu saja yang makan umpan di mata kail.. apa benar ke ikan sepat tak makan umpan di mata kail? Pelik juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin sepat ikan air tawar yang paling bijak kot. 🤔

      Delete
  2. First time dengar peribahasa ni. Tulah kan, biar belajar tak tinggi janji ada common sense

    ReplyDelete
  3. Datuk Prof Dr Muhaya Mohamad memohon maaf atas salah faham susulan kenyataan "wanita kena jadi bodoh-bodoh sikit" dalam satu klip video yang tular di media sosial kelmarin.. 😅

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entah lah. Tak pasti sama ada 'bodoh' tu memang maksud direct bodoh atau sekadar kiasan semata.

      Tapi bagus sebab dia terus mintak maaf. 👍

      Delete
  4. trending "bodo-bodo" these few days.
    aida faham je maksud tersirat Prof tu nasihat. cuma tu la, lain org lain faham, kan. tak boleh nak salahkan sesape.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann. Some people tak boleh nak hadam. Mudah sentap. 😱

      Delete
  5. Baru pertama kali tahu pasal peribahasa ini.. menarik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak lagi peribahasa sebenarnya. Cuma jarang digunakan di sekolah. Dalam buku rujukan memang banyak. 😃

      Delete

Sila komen, kerana komenmu begitu berharga.